"KNF, waar staat dat nou eigenlijk voor?"
Is het een super specialisatie binnen de KNO? Of horen we dan stiekem wel bij de neurologie thuis? We worden wel eens verward met bijvoorbeeld de Klinische Fysiotherapie, Klinische Fysica of Klinische Psychologie. Of soms hebben mensen helemaal geen idee wat we überhaupt doen. Vandaar vandaag een verdere uitleg wat we allemaal doen.
Hieronder een greep uit de gereedschapskist van de KNF laborant:
EEG - Elektro-encephalografie, dit is een registratie van de elektrische activiteit van de hersenen. De belangrijkste indicaties hiervoor zijn epilepsie (monitoring), prognostiek bij reanimatie patiënten die op de IC liggen. Daarnaast zijn we regelmatig op de OK te vinden voor het monitoren van de hersenfunctie tijdens operaties aan de halsslagader.
EMG – Elektro-myografie
Vaststellen van beknellingen of schade aan de zenuwen (en spieren) gebeurd middels EMG. Hiermee diagnosticeren we o.a. een polyneuropathie, dit is een aandoening waarbij meerdere zenuwen in het lichaam zijn aangedaan. Daarnaast wordt het EMG gebruikt om zenuwbeknelling in de pols en elleboog vast te stellen. Deze onderzoeken verrichten we voor de neurologen, maar ook op aanvraag van de plastische- of neurochirurgen.
CNO – concentrisch naaldonderzoek
Dit wordt gedaan met een naald die op de punt een kleine elektrode heeft. Hiermee kun je als het ware in een spier zelf kijken, dit wordt onder andere gebruikt voor de diagnose van spierziekte zoals ALS.
Zenuwechografie
Naast het EMG onderzoek kan de zenuw ook met echografie in beeld worden gebracht. Zo kun je zien of een zenuw bekneld is in de pols, elleboog of bij de knie. De echografie kan aanvullende informatie geven als het EMG onderzoek negatief, maar dit is ook vaak andersom het geval.
Slaap/waakonderzoeken
Samen met het slaapwaakcentrum voeren we deze onderzoeken uit. Bij het slaapwaakcentrum werken neurologen, long- en KNO-artsen samen om deze problemen te behandelen. De polysomnografie (PSG) meet tijdens slaap o.a. hersenactiviteit, beweging en ademhaling. Hiermee kunnen bijvoorbeeld slaapapneu (ademstops) of andere slaapziektes worden gemeten.
Daarnaast verrichten we MSLT (Multiple Sleep Latency Test) om vast te stellen of er sprake is van narcolepsie (slaapverlamming)
Gehoor en evenwichtsonderzoeken
Op aanvraag van de KNO-arts verrichten we gehoor- en evenwichtsonderzoeken Met BAEP – Brainstem Auditory Evoked Potentiaal kan de gehoorzenuw worden doorgemeten om problemen met gehoor in hersenen op te sporen. De VNG – video-nystagmografie geeft ons informatie over problemen aan het evenwicht. Met visuele prikkels wordt de aansturing van de hersenen naar de ogen getest. Daarnaast wordt er met koud en warm water in de oren het evenwichtsorgaan doorgemeten.
VEP, EOG en ERG
Wat betreft de oogonderzoeken hebben we de volgende smaken. Met de VEP – Visual Evoked Potentials meten de oogzenuw door, deze loopt van de achterkant van het oog naar de achterkant van de hersenen. Dit gebeurd met visuele prikkels en elektroden op het (achter)hoofd. EOG – elektro-oculografie, meting van de elektrische activiteit het netvlies. En met ERG – elektro-retinogram wordt de reactie van de retina op ligt gemeten. Veelal worden deze onderzoeken aangevraagd door de oogarts bij patiënten waarbij geen duidelijke afwijkingen in het oog hun klachten kunnen verklaren.
Al deze afkortingen mag je gerust weer vergeten, behalve ééntje dan…
KNF staat dus voor Klinische Neurofysiologie, knoop dat in je oren ;)