De Groene KNF

Wie de nieuwsbrief van de NVLKNF leest, heeft vast ook het bericht gelezen over een nieuw initiatief in de KNF wereld: De Groene KNF. De Groene KNF is een initiatief om landelijk verduurzaming van de Klinische Neurofysiologie te bevorderen. We verzamelen ideeën omtrent duurzaamheid, en maken deze specifiek voor de Klinische Neurofysiologie. Hierbij richten we ons niet alleen op ‘recycling’ en ‘zuinig’, maar ook op ‘zinnige zorg’. Daarnaast delen we deze ideeën met anderen (o.a. via social media) en stellen we ons ten doel elkaar en collega's te inspireren.’

Dit bericht wekte de nieuwsgierigheid, daarnaast hadden we ook een vraag ontvangen, zoals te lezen is in de rubriek ‘Vragen uit het veld’ en daarom hebben we contact gelegd met De Groene KNF. Gewapend met een schrijfblok vol vragen gingen we in gesprek met Hester Temmink (laborant Deventer Ziekenhuis) en Martijn Schreuders (laborant Albert Schweitzer & Maasstad Ziekenhuis), zij hebben samen met collega-laboranten en neurologen zitting in deze werkgroep.

 

Ontstaan

Bewustwording van onze impact op het klimaat en de noodzaak om hierin te veranderen, heeft ook de zorgsector bereikt. Vanuit de overheid is er de verplichting voor de zorg (en andere grote bedrijven) om de CO2 uitstoot terug te dringen.

Het RIVM heeft uitgerekend dat de Nederlandse zorgsector voor zo’n 7 procent bijdraagt aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Best confronterende cijfers voor een sector die gericht is op het genezen van kwalen. Tegenstrijdig klinkt dat de zorg ook een vervuilende industrie blijkt te zijn en daardoor mede veroorzaker is van ziektes zoals luchtwegproblemen. En wat te denken van het verbruik van water, grondstoffengebruik en de grote afvalstroom vanuit de zorg die moet worden verwerkt? Sinds de coronacrisis is de hoeveelheid afval toegenomen, denk maar eens aan alle mondkapjes, handschoenen, schorten en ander wegwerpmateriaal!

De meest duurzame zorg is niet geleverde zorg.

Niet gebruikt materiaal is duurzamer dan gebruikt materiaal.

Landelijk zijn er allerlei initiatieven om aan de slag te gaan met bewustwording en verduurzaming van de zorgsector. Zo is daar de Groene Zorg Alliantie, waar allerlei zorgorganisaties bij aangesloten zijn, maar ontstaan er ook allerlei acties op lokaal niveau. Zo ook binnen onze eigen vakgroep. Op de vergadering van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Neurofysiologie (NVKNF) in het voorjaar van 2023 werd de werkgroep ‘de Groene KNF’ geopperd. Er kwam een oproep richting neurologen en laboranten wie er wilde deelnemen in een werkgroep om na te denken hoe de KNF meer verantwoord en duurzamer kan functioneren. Hier kwam vanuit het hele land reactie op, op het moment van schrijven bestaat de werkgroep uit 17 neurologen en laboranten.

 

Activiteiten

De werkgroep wil inzetten op verduurzaming van de Klinische Neurofysiologie. Ieders stem binnen de werkgroep telt en om te komen tot goede plannen, zijn er binnen de De Groene KNF diverse groepjes gevormd die zich richten op een specifieke taak. Zo is er een groepje dat zich richt op communicatie via de social media; het bijhouden van de LinkedIn pagina, het ontwerpen en bijhouden van de nieuwe website (www.degroeneknf.nl). Anderen hebben een enquête opgesteld die ook via de nieuwsbrief van de NVLKNF is verspreid, op deze manier hoopt de werkgroep inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken en wensen omtrent verduurzaming in de KNF. De eerste resultaten van deze enquête lees je terug bij dit artikel. Er worden ook contacten onderhouden met de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), de NVKNF en NVLKNF. Kortom een enthousiaste, actieve groep collega’s.

 

Persoonlijke motivatie

De motivatie om zich in te zetten voor de Groene KNF en verduurzaming op breder vlak is voor iedereen verschillend, we vragen Hester en Martijn naar hun motivatie. Vooral de bewustwording van onze invloed op het klimaat en het gevoel van machteloosheid dat hierbij kan bovenkomen, speelt een rol. Het hele probleem van CO2 uitstoot kun je niet in je uppie oplossen, maar ze kijken elk naar waar ze wel invloed op hebben. Zo proberen ze in hun privé leven hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit doen ze bijvoorbeeld door meer te kiezen voor reizen per trein in plaats van het vliegtuig. Dichterbij huis wordt er gekozen om  tweedehands dingen aan te schaffen in plaats van nieuw, oude fietsen worden opgeknapt om ze een tweede leven te geven en is er aandacht voor de bekende zaken als regenwater opvangen, zelf een moestuin onderhouden en natuurlijk zonnepanelen op het huis. En nu is er dus de stap om veranderingen teweeg te brengen op het zakelijke vlak: Aansluiten bij De Groene KNF geeft een zichtbaar effect, je ziet direct in je dagelijks werk waar je dingen kunt veranderen en zo draag je een klein steentje bij.

 

Alleen maar positief?

Misschien heb je je bedenkingen bij dit initiatief of word je moe van de aandacht die er is voor dit onderwerp. We vroegen Hester en Martijn of zij ook weerstand ervaren op de initiatieven. Zeker is dat het geval, maar ze vinden dat dit heel erg meevalt. Er blijven altijd tegenstanders die het niet snappen en ruimte voor verschillende meningen mag er zijn. Wel ervaren ze dat het van belang is dat je een positieve insteek hebt en niet elkaar de maat neemt. Dus heb geen oordeel over iemand die er anders tegenaan kijkt of iemand die het moeilijk vindt om zaken te veranderen. Wat kun en wil je wel doen? Alle beetjes helpen. Daarnaast heeft de hele omslag naar duurzamer en bewuster omgaan met de aarde tijd nodig. Bewustwording is stap één en ze hopen dat daarna een gedragsverandering gaat komen.

 

Tips

De werkgroep bruist van de ideeën en een aantal hiervan delen we graag met jullie. Op die manier hoeft niet elke afdeling zelf alles te bedenken, maar kunnen we elkaar helpen. 

Vraag je af of papier op de onderzoeksbank nodig is.

Vang je het water bij het caloriseren op met een papieren nierbekken of stalen nierbekken?

Is het nodig om handschoenen te dragen bij het naald EMG?

Koop groot in, zodat er minder verpakkingsmateriaal is en ook minder vervoersbewegingen zijn.

 

Wil jij meer informatie over De Groene KNF of heb je tips die je wilt delen?

Je kunt meer informatie vinden en contact leggen via de deGroeneKNF.nl

Dit artikel werd gepubliceerd in vakblad Hoofdlijnen van de NVLKNF (mei 2024)